PENGENALAN
NAMA TEMPATAN: Sawi Hijau/ Sawi Bunga, Sawi Putih
NAMA SAINSTIFIK: Brassica sp
Ciri – Ciri Sayuran
Batang
|
Kurus kecil atau besar dan padat. Berwarni hijau atau hijau muda
|
Daun
|
Berbentuk bulat.
Berwarna hijau atau hijau muda.
|
Bunga
|
Bunga berwarna kuning
|
Benih
|
Berwarna keperangan, berbentuk bulat dan kecil.
Berat 1000 biji benih ialah lebih kurang 2g
|
JENIS SAWI
JENIS
|
CIRI – CIRI
|
Sawi Hijau/ Sawi Bunga
(Choy Sam)
|
Berdaun tegak, berwarna hijau tua berukuran lebih kurang 20 – 25 cm dan bunganya berwarna kuning. Batang atau petiole berbentuk kurus dan berwarna hijau
|
Sawi Putih (Pak Choy)
|
Daun hijau tua dan urat daun berwarna putih. Bentuk hujung daun bulat dan berukuran 15 – 20 cm. Daun tebal, batang atau petiole berwarna putih, besar dan compact di bahagian pangkal dan tirus di bahagian daun
|
Sawi Jepun (Siow Pak Choy)
|
Saiz berukuan 12 – 15 cm. Batang dan daunnya berwarna hijau muda. Batangnya compact di bahagian pangkal an tirus di bhagian daun. Urat daun tidak berapa prominent dan hujung daun bulat
|
Sawi Pahit
|
Tumbuh cepat dan mempunyai daun lebat yang melebihi 30 cm. Daun dan batangnya berwarna hijau muda. Rasanya pahit dan biasanya di prosesuntuk dijadikan jeruk
|
KEPERLUAN ASAS TANAMAN
Suhu
|
23 °C – 35 °C
|
Jenis Tanah
|
Berbagai jenis tanah termasuk tanah gambut, BRIS dan tanah bekas lombong
|
pH Tanah
|
5.5 – 6.0
|
AMALAN KULTUR
Penyediaan kawasan
Kawasan dibajak dan digembur. Batas dibentuk 1.2m lebar dan tinggi 20 cm – 30 cm. Pengapuran dilakukan tidak kurang dari 14 hari sebelum menanam. Pengapuran dilakukan semasa pembajakan pada kadar 3 – 5 tan/ha bagi tanah mineral. Tahi ayam di tabur di batas pada kadar 3 – 5 tan/ha
Penyediaan anak benih
Jenis bahan Tanaman
|
Biji Benih
|
Keperluan Biji Benih/ha
|
1.5 kg
|
Rawatan Biji Benih
|
Guna racun Thiram pada kadar 3g/1000g benih
|
Penanaman Di Ladang
Cara Menanam
|
Biji benih digaulkan dengan pasir halus atau tanah peroi dan ditabur rata ke dalam jalur – jalur batas
|
Penjarangan
|
Boleh dilakukan selepas 10 hari bercambah
|
Jarak Tanaman
|
20 cm antara baris dan 10 cm antara pokok
|
Pengurusan Air
Sawi memerlukan air yang banyak untuk pertumbuhan. Siraman haruslah dibuat 2 kali sehari ketika cuaca panas
PENGURUSAN PEROSAK
JENIS PENYAKIT
|
SIMPTOM
|
Ulat Ratus
(Spodoptera litura)
|
Daun dan pucuk berlubang
|
Ulat Pangkas
(Agrotis ypsilon)
|
Memotong batang dan daun anak pokok di paras tanah pada waktu malam
|
Kumbang Kutu
|
Daun berlubang halus dan diserang di semua peringkat
|
Ulat Plutella
|
Daun yang diserang menunjukkan lubang – lubang lutsinar
|
Kutu Daun
|
Daun berkedut dan kecut, gugur dan pokok terbantut
|
Ulat Lombong
|
Terdapat lingkaran pada permukaan daun. Batang yang diserang kecut dan layu
|
Reput Daun
|
Daun reput dan busuk
|
Reput Lembut
|
Terdapat reput yang berair dibahagian tang diserang. Bahagian ini akan berlendir dan berbau busuk
|
PEGUTIPAN DAN PENGENDALIAN HASIL
Masa Kutipan Hasil
|
27 – 30 hari selepas menyemai
|
Hasil (kg/ha)
|
14000 – 16000 (Sawi Hijau dan Sawi Putih)
12000 – 14000 (Sawi Jepun)
22000 – 30000 (Sawi Pahit)
|
Cara Mengutip
|
Pokok dicabut dengan dengan memotong pada paras tanah
|
Masa Mengutip
|
Pagi atau lewat petang
|
Pengendalian Hasil
|
Pemilihan, pembasuhan, penggredan dan proses pembungkusan
|
Penyimpanan
|
Suhu 1 °C – 3 °C dan kelembapan relatif 90 % – 95 % boleh tahan selama 1 - 1.5 minggu
|
TANAMAN SAYUR HIJAU: BAYAM
PENGENALAN
NAMA TEMPATAN: Bayam Hijau, Bayam Merah
NAMA SAINSTIFIK: Amaranthus sp
Ciri – Ciri Sayuran
Batang
|
Lincin, banyak cabang, batang berwarna hijau atau kemerahan
|
Daun
|
Berbentuk bulat atau bujur.
Berwarna hijau atau kemerahan.
|
Bunga
|
Hermafrodit, berwarna putih kekuningan, berbentuk spike
|
Benih
|
Berwarna hitam berkilat, berbentuk bulat dan kecil.
Berat 1000 biji benih ialah lebih kurang 0.3g
|
JENIS BAYAM
JENIS
|
CIRI - CIRI
|
Bayam Hijau
|
Daun berwarna hijau sama ada berbentuk bulat atau bujur.
|
Bayam Merah
|
Daun berbentuk bulat dab berwarna kemerahan di bahagian tepi dan tengah daun.
|
KEPERLUAN ASAS TANAMAN
Suhu
|
23 °C – 35 °C
|
Jenis Tanah
|
Berbagai jenis tanah termasuk tanah gambut, BRIS dan tanah bekas lombong
|
pH Tanah
|
5.5 – 6.5
|
AMALAN KULTUR
Penyediaan kawasan
Kawasan dibajak dan digembur. Batas dibentuk 1.2m lebar dan tinggi 20 cm – 30 cm. Pengapuran dilakukan tidak kurang dari 14 hari sebelum menanam. Pengapuran dilakukan semasa pembajakan pada kadar 3 – 5 tan/ha bagi tanah mineral. Tahi ayam di tabur di batas pada kadar 3 – 5 tan/ha
Penanaman Di Ladang
Jenis Bahan Tanaman
|
Biji Benih
|
Keperluan Biji Benih
|
6 – 7 kg
|
Rawatan Biji Benih
|
Guna racun Thiram pada kadar 3g/1000g biji benih
|
Teknik Menanam
|
Biji benih dicampur dengan pasir halus dan di tabur terus ke atas batas
|
Penjarangan
|
Penjarangan boleh dilakukan elepas 14 hari menabur
|
Jarak Tanaman
|
20 cm di antara baris dan 10 cm di antara pokok
|
Pembajaan
Pembajaan menggunakan tahi ayam seminggu sebelum menabur biji benih
PK15:15:15
Cara: tahi ayam digaul kedalam tanah sekeliling pokok.
Pengurusan Air
Bayam memerlukan air yang banyak untuk pertumbuhan. Siraman haruslah dibuat 2 kali sehari ketika cuaca panas.
Pengurusan Perosak
Jenis Serangga/Penyakit
|
Simptom
|
Cara Kawalan
|
Ulat Pangkas
(Agrotis ypsilon)
|
Memotong batang dan daun anak pokok di paras tanah pada waktu malam
|
Guna umpan tricholorfon dan dedak dengan kadar 1:20 atau sembur dengan cholorfluazon atau frenvalerate
|
Ulat Ratus
(Spodoptera litura)
|
Makan daun dan pucuk dan menyerang secara berkelompok
|
Guna racun tricholorfon, permethrin ataufenvalerate. Musnahkan serangga dan daun yang di serang.
|
Hawar Melecuh
(cystopus bliti)
|
Tompok – tompok putih pada bahagian bawah daun
|
Guna racun kulat benomyl dan amalkan tanaman giliran.
|
Lecuh Anak Benih
(Pythium butlen)
|
Menyerang anak benih
|
Rawat biji benih dengan captan, elakan menanam di kawasan lmbap. Guna racun benomyl jika perlu
|
PEGUTIPAN DAN PENGENDALIAN HASIL
Masa Kutipan Hasil
|
28 – 30 hari selepas menyemai
|
Hasil (kg/ha)
|
1500
|
Cara Mengutip
|
Pokok dicabut dengan akarnya sekali
|
Masa Mengutip
|
Pagi atau lewat petang
|
Pengendalian Hasil
|
Pemilihan, pembasuhan, penggredan dan proses pembungkusan
|
Penyimpanan
|
Suhu 1 °C – 3 °C dan kelembapan relatif 90 % – 95 % boleh tahan selama 1 minggu
|
tq..
ReplyDeleteizin copas untuk tugas sekolah gan
ReplyDelete