Want to know more, please click

Followers

Pages

Thursday, September 13, 2012

JENIS KELUARAN : MAKANAN KESIHATAN p1


TAJUK PROJEK     :           NATA DE COCO BERMADU
NAMA SYARIKAT :           WONDER FOOD SDN BHD
LOKASI                     :       SG LANCANG, BAGAN DATO, PERAK

1.                  Pengenalan Perniagaan

Syarikat yang ditubuhkan ialah WONDER FOOD SDN BHD.
Nama WONDER FOOD dipilih kerana produk nata de coco bermadu merupakan sesuatu yang baru dan masih terdapat sebahagian masyarakat yang belum pernah mengetahui tentang nata de coco bermadu. Terdapat banyak produk nata di pasaran semasa tetapi mengikut penyelidikan dan kajian syarikat kami belum ada yang mengeluarkan produk seperti yang kami keluarkan. Produk utama syarikat ini ialah perniagaan memproses kelapa untuk menghasilkan Nata. Nata  merupakan makanan sampingan yang diminati oleh orang ramai.  Syarikat mengambil inisiatif dengan mempelbagaikan bentuk keluaran syarikat iaitu dengan menghasilkan pelbagai perisa dan warna. Pemprosesan nata adalah satu proses yang agak mudah dan boleh dijalankan secara kecil-kecilan tanpa memerlukan pelaburan yang sangat tinggi. Pelaburannya hanya memerlukan mesin dan peralatan yang boleh diperolehi atau ditempah dari pembekal tempatan.
Pokok kelapa sangat berguna kepada manusia kerana hampir kesemua bahagian pokok boleh digunakan.  Keutamaannya adalah buah kelapa yang boleh menghasilkan pelbagai produk apabila diproses.  Selain dari kelapa muda yang digemari ramai, airnya juga jika diproses boleh menghasilkan produk baru dipasaran. Produk makanan yang baru diperkenalkan kepada rakyat negara ini iaitu Nata adalah produk berasaskan buah kelapa yang berasal daripada negara Filipina.

1.1       Latar Belakang Perniagaan

Lokasi perniagaan syarikat kami terletak di Bagan Datoh, Perak. Lokasi ini sangat stategik kerana berhampiran dengan kawasan penanaman pokok kelapa.  Selain itu, terdapat juga kawasan perumahan di sekitar lokasi kilang yang dapat meyediakan sumber tenaga buruh yang mencukupi. Segala kemudahan telah disediakan seperti jalan raya, bekalan elektrik, air dan sebagainya yang dapat memudahkan pengagihan produk dipasaran tempatan dan sebuah pelabuhan yang untuk pasaran eksport.

            Bentuk perniagaan perkongsian di pilih kerana segala pengalaman kemahiran dan kepakaran pada ahli kongi dapat dikongsi bersama-sama. Selain itu, tugas yang kompleks dan susah dapat di selesaikan dengan cepat dan berkesan kerana dapat di bahagikan secara rata kepada setiap rakan kongsi. Setiap  ahli kongsi bekerjasama antara satu sama lain demi menjayakan perniagaan syarikat.

1.2       P enyediaan Pelan Perniagaan
Mempunyai pelan perniagaan adalah penting untuk perniagaan. Lebih baik lagi jika mempunyai pelan yang strategik.  Salah satu faktor kegagalan dalam perniagaan adalah kerana tidak mempunyai pelan perniagaan atau 'business plan'. Pelan perniagaan membentangkan pemahaman industri dan pasaran, strategi dan perancangan keuntungan dan aliran wang tunai sebuah syarikat. Pelan ini juga akan menbentangkan jangkaan bisnes untuk jangka waktu tiga atau lima tahun mendatang.


2          Maklumat Produk
Produk ini yang dihasilkan melalui proses fermentasi air kelapa yang mana sejenis mikriorganisma bertanggungjawab menghasilkan nata iaitu Acetobacter aceti sub spesies xylinum.  Bakteria ini menghasilkan selapis filem selulosa di atas permukaan cecair yang diperam.  Filem inilah yang dipungut  dan diproses untuk menghasilkan nata.

2.1       Jenis Produk
Bahan mentah utama untuk pengeluaran nata ialah air kelapa.   Air buah yang matang dan segar hendaklah digunakan.  Bahan lain adalah seperti gula dan ammonium sulfat yang berfungsi sebagai sumber nutrien untuk pembiakan mikroorganisma.  Asid asitik digunakan untuk mengawal pH keasidan air kelapa.  Kultur Acetobacter aceti sub spesies  Xylinum digunakan sebagai inokulum.  Perisa dan pewarna ditambah untuk menghasilkan produk yang menarik.
Produk nata adalah sejenis produk makanan ringan yang boleh dimakan terus, disejukkan sebelum dihidang atau sebagai bahan campuran ais kacang.

2.2       Proses Pengeluaran Nata
Proses pengeluaran nata terdiri daripada bebrapa perkara yang perlu diambil kira seperti carta alir proses, penggunaan bahan mentah, teknik dan cara proses penghasilan inokulum.

2.3       Carta alir proses pengeluaran nata de coco


 

2.4       Bahan Mentah
Untuk menghasilkan 300 botol nata, penggunaan bahan mentah sebanyak 150 L air kelapa diperlukan.  Anggaran ini hanya dapat dipastikan selepas 2 minggu memeramkan dan diproses.

2.4.1    Untuk peraman
            Air kelapa                                150 L
            Gula halus                                 12 kg
            Asid asitik glasial                        7 L
            Ammonium sulfat                   0.75 kg
            Inokulum nata                           15 L

2.4.2        Untuk pemprosesan dengan sirap
Nata yang dihasilkan                81 kg
Gula halus                                 81 kg
Air                                             81 L

2.5       Cara memproses
a)         Air kelapa yang bersih dan segar daripada buah kelapa matang digunakan.  Tapis air kelapa dengan menggunakan kain ”muslin”.
            b)         Didihkan selama 10 minit
            c)         Semasa panas, tambah gula halus dan ammonium sulfat.  Gaulkan.
            d)         Sejukkan cecair ke suhu bilik
            e)         Campurkan asid asitik sehingga nilai pH diturunkan kepada 4.5
            f)         Campurkan inokulum nata dan gaul
            g)         Letak bekas fermentasi yang telah dibersihkan dengan air panas di atas
rak.
            h)         Tuangkan cecair ke dalam bekas fermentasi sehingga aras 5 -7 cm.
            i)          Mulut bekas ditutup rapi untuk mengelakkan pencemaran.
            j)          Peram selama 14 hari pada suhu bilik di dalam bilik peraman.
            k)         Selepas ini, filem yang lebih kurang 1.0 – 1.5 cm tebal akan dihasilkan
pada permukaan cecair.  Filem tersebut dipungut , dibersihkan dan dipotong dalam bentuk kiub.
            l)          Rendam kiub nata tersebut untuk mengurangkan asid. Tuskan.
            m)        Rebus tiub nata dalam air berlebihan sehingga tiada perasa asid dan
tuskan.  Timbang kiub tersebut/
n)         Campur dengan gula halus pada nisbah yang sama dan biarkan semalaman dalam bekas yang tertutup.
o)         Pada keesokkan harinya, masukkan air pada nisbah yang sama dengan nata dan didihkan selama 10 minit.
p)         Masukkan tiub nata ( 270 g ) dalam botol yang bersih dan tambah sirap gula
            q)         Tutup botol dan pasteurkan dalam air mendidih selama 25 minit
            r)          Apabila botol kering, letakkan lebal dan masukkan dalam kartun.
            s)         Biarkan botol selama 3 – 4 hari pada suhu bilik supaya isinya sebati
dengan sirap.

2.6       Penghasilan Inokulum
            a)         Air kelapa ( 1 L ) ditapis dan dididih selama 10 minit.
            b)         Campurkan dengan 80 g gula halus dan 5 g ammonium sulfat.
            c)         Sejukkan ke suhu bilik dan masukkan asid asetik sehingga nilai pH 4.5
            d)         Bekas fermentasi inokulum dibersihkan dan dibilas dengan air panas
            e)         Tuang cecair ke dalam bekas dan campurkan 100 ml kultur nata
            f)         Tutup bekas dan biarkan selama 3 hari pada suhu bilik untuk pembiakan
inokulim
g)      Inokulum yang terhasil bolehlah digunakan untuk menyediakan isipadu inokulum yang lebih banyak

2.7       Sanitasi Pemprosesan
Semua bekas perkakasan dan peralatan yang digunakan seperti botol hendaklan dibersihkan dengan betul iaitu mencuci menggunakan air panas.  Amalan pemprosesan yang baik mestilah diikuti pada tiap-tiap peringkat untuk menghalang pencemaran.

 

3          PEMASARAN

3.1       Pembungkusan
Pembungkusan nata de coco bermadu yang disediakan dalam saiz berikut:

i.    1 kg pack  
ii.      250 g (cawan)  
iii.  Pack tumbler 1.5kg & 900g  
3.2       Pasaran Tempatan
                    i.            Pengedaran Runcit di sekitar Bagan Datoh  
      (Rangkaian pengedaran sayuran Jabatan Pertanian Bagan Datoh)
                  ii.            Agen (15 agen di 6 buah negeri)  
                iii.            Promosikan Program “Contract Packing”  


3.3       Pasaran antarabangsa
           
            i.          Negara-negara Islam-perlantikan agen di luar negara
           
3.4       Sasaran Pemasaran
Pengikhtirafan dunia terhadap Malaysia sebagai sebuah negara Islam perlu digunakan sepenuhnya untuk menembusi pasaran halal antarabangsa khususnya negara-negara Islam.  Dengan 1/3 jumlah penduduk dunia terdiri daripada umat Islam, pasaran produk  halal mempunyai pasaran yang amat besar.  Sungguhpun nata berasal daripada negara Filipina, tetapi Malaysia lebih dikenali sebagai negara Islam yang unggul.  Kekuatan ini membolehkan pasaran produk halal dari Malaysia lebih meyakinkan masyarakat Islam sedunia.  Pengeksportan produk Nata ke luar negara terutamanya ke negara Asia Barat dan Eropah adalah sasaran baru disebabkan faktor negara-negara berkenaan tidak mempunyai produk hasil kelapa. Asia Barat dan Eropah adalah negara berpotensi menggunakan produk Nata kerana sikap rakyat berkenaan yang suka mencuba sesuatu produk baru. 


3.5       PELABURAN MODAL


ANGGARAN PERBELANJAAN

1.         Harta Tetap
1.1       Tanah, Bangunan dan Kelengkapan                           RM   20,000.00
1.2       Kenderaan                                                                   RM 125,000.00
1.3       Mesin dan Peralatan                                                    RM   81,830.00
Jumlah                                                                  RM 226,830.00


ANGGARAN PENDAPATAN/JUALAN

Anggaran Kos Pengeluaran Sebulan
2          Kos pengeluaran
2.1       Kos bahan mentah                                                      RM  25,780.00
2.2       Kos pembungkusan                                                     RM  18,152.00
2.3       Kos buruh                                                                   RM   5,040.00
2.4       Kos perkilangan                                                          RM   4,540.00
            Jumlah kos pengeluaran                                          RM 53,512.00

Anggaran Modal pusingan
Kos pengeluaran                                                                     RM 53,512.00
Kos pemasaran dan pengurusan                                              RM   9,000.00
Peruntukan luar jangkaan                                                        RM   5,351.20
JUMLAH                                                                               RM 67,863.20

Anggaran Jualan Sebulan
3.         Jualan 30,000 botol x RM 2.70                                   RM 81,000.00

Anggaran Untung Rugi
4.         Jualan                                                                          RM  81,000.00
Kos pengeluaran                                                         RM  53,512.00
Untung kasar                                                             RM  27,488.00

3.6              ALIRAN TUNAI

                                                                                 
MYNATA SDN BHD
ANGGARAN ALIRAN WANG TUNAI (PEMBIAYAAN SENDIRI)


Click ads for your tq or like.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...