PENGENALAN
Minyak wangi ialah campuran
minyak pati, sebatian aromatik, penguat dan pelarut yang memberikan bau yang
menyenangkan pada tubuh badan, objek dan benda hidup. Jenis dan kuantiti
sesuatu pelarut yang bercampur dengan minyak pati pula menentukan jenis sesuatu
minyak wangi itu sama ada ekstrak minyak wangi. Umumnya, minyak pati ialah
bahan utama dalam penyediaan minyak wangi dan ia diperoleh daripada bahan
semula jadi.
Peningkatan
luas penanaman kelapa sawit dan peningkatan penggunaan bahan mentah kelapa
sawit sudah pasti membawa kepada peningkatan hasil bahan buangannya. Oleh itu,
pelbagai inisiatif diambil untuk menggunakan semula sisa buangan ini bukan
sahaja produk baharu terhasil malah pada waktu yang sama masalah lambakan bahan
buangan kelapa sawit juga dapat dapat diatasi. Menyedari hakikat ini langkah
yang diambil untuk penghasilan minyak wangi daripada bahan tempatan perlulah
disokong oleh semua pihak. Manakala pihak pengeluar hendaklah memastikan
pengeluarannya memenuhi piawaian kualiti dan keselamatan antarabangsa serta
citarasa pengguna seagai sasarannya.
Dalam
kehidupan seharian penggunaan minyak wangi sering digunakan ketika menhadiri
majlis-majlis tertentu, ke tempat kerja, aktiviti-aktiviti seharian dan
sebagainya. Bagi setiap penggemar atau pengguna minyak wangi ini boleh
dikatakan menggunakannya hampir setiap hari mengikut keperluan dan tujuan
tertentu. Malahan jenis minyak wangi yang digunakan juga boleh menentukan
ciri-ciri si pemakainya.
LATAR BELAKANG
Dahulu,
bahan yang digunakan untuk membuat minyak wangi ialah damar, kulit kayu manis,
herba, bunga, gambir, lada hitam, kapur barus, kopi serta tebu. Pemburuan
pengusaha minyak wangi terhadap sumber untuk dijadikan ramuan membuat minyak
wangi menyebabkan permintaan dunia yang tinggi terhadap bahan semula jadi ini.
Peredaran zaman memperlihatkan lambakan minyak wangi terutama dari luar negara
dalam pasaran tempatan.
Temu
bual eksklusif “Memperkasa pertanian
baru dalam Rancangan Malaysia Kesembilan RMK-9” bersama Y.B. Menteri Pertanian
dan Industri Asas Tani, Y.B. Tan Sri Haji Muhyiddin Mohd. Yassin pada 22 Jun
2006, “ kerajaan akan membangunkan program Pertanian baru dengan memberi
tumpuan kepada usaha meningkatkan nilai rantaian dan meneroka aktiviti
berasaskan pertanian yang mempunyai nilai tambah yang tinggi.’ Strategi ini
menggariskan secara jelas strategi utama ke arah merealisasikannya. Dari sudut
perkembangan ekonomi dunia, industri bioteknologi dunia dianggarkan meningkat
dengan memberansangkan.
Oleh
itu peluang ini direbut oleh pengusaha-pengusaha tempatan untuk meneroka bidang
baru seperti pengeluaran minyak wangi ini. Hasrat mengkomersialkan hasil
pertanan ini ke peringkat antarabangsa daripada peningkatan persaingan di
peringkat global berdasarkan produk-produk yang berdaya saing, berpotensi dalam
pasaran lebih meluas. Apa yang penting produk-produk yang dikeluarkan perlu
inovatif serta memenuhi piawaian keselamatan dan kualiti antarabangsa.
Misi
Nasional yang dirangka dalam RMK-9 merangkumi lima teras utama yang mana dalam
Teras Pertama ; Meningkatkan Nilai Tambah dalam Ekonomi Negara seperti yang
dihuraikan di atas. Ianya meliputi tiga sektor utama ekonomi iaitu pembuatan,
perkhidmatan dan pertanian. Perkembangan ini dilihat oleh seluruh warga
Malaysia sebagai satu peluang untuk terus meealisasikan kemajuan dengan lebih
cemerlang sebagai usahawan dan juga pengguna yang bijak memilih produk-produk
yang berkualiti dan memenuhi cita rasa. Tambahan pula ianya dapat memenuhi
sasaran pengeluaran produk halal negara bagi pasaran dalam negara dan
antarabangsa.
JENIS MINYAK WANGI
Terdapat
empat jenis minyak wangi dan setiap minyak dibezakan berdasarkan peratusan
sebatian aromatik yang terkandung di dalamnya.
Jenis
minyak wangi tersebut adalah ekstrak minyak wangi yang mengandungi 20 peratus
hingga 40 peratus sebatian aromatik dan Eau de Parfume (EDP) yang mengandungi
10 peratus hingga 30 peratus ekstrak sebatian aromatik. Eau de Toilette (EDT)
pula mengandungi 5 peratus hingga 20 peratus ekstrak sebatian aromatik.Manakala
Eau de Colognes (EDC) pula mengandungi 2 peratus hingga 3 peratus ekstrak
sebatian aromatik.
Selain
menentukan jenis sesuatu minyak wangi, kuantiti sebatian aromatik dalam minyak
wangi juga menentukan tempoh masa aroma sesuatu minyak wangi itu mampu
bertahan. Aroma ekstrak minyak wangi mampu bertahan paling lama sehingga 60
jam. Manakala EDC hanya mampu bertahan dua jam. Oleh itu, pengguna boleh
memilih jenis minyak wangi yang mana satu sebagai pilihan mereka.
Kepelbagaian
minyak wangi di pasaran mendorong pengguna bersifat selektif dengan memilih
minyak wangi yang berjenama sahaja, sedangkan hakikatnya kesesuaian sesuatu
haruman terletak pada kombinasi haruman tersebut dengan bau badan seseorang.
Justeru sebagai pengguna yang bijak, kita wajar memilih jenis minyak wangi yang
benar-benar sesuai dengan diri kita mengatasi jenama sesuatu produk.
KLASIFIKASI MINYAK WANGI
Minyak
wangi boleh diklasifikasikan kepada enam famili olfaktif iaitu :
i.
Famili Bunga
ii.
Famili Chrype (bau-bauan bersumberkan shrubs, oakmoss
dan labdanum)
iii.
Famili Herba
iv.
Famili Tumbuhan Berkayu
v.
Famili Patchouli (berbau manis dan pedas)
vi.
Famili Vanila
i.
Famili Bunga
Famili bunga ialah bau-bauan daripada bunga.
Kebiasaannnya, bunga yang digunakan berbau harum seperti mawar, kenanga, melur
dan sebagainya. Bunga mawar dipilih kerana baunya yang harum dan sesuai
digunakan dalam apa-apa jua keadaan. Contohnya, air mawar yang dihasilkan oleh
Syarikat Mustika Ratu bukan sahaja digunakan dalam makanan tetapi juga dalam
acara perkahwinan ataupun acara pengebumian.
ii.
Famili Chrype (bau-bauan bersumberkan
shrubs, oakmoss dan labdanum)
Bau-bauan famili chrype adalah bersumberkan shrubs
(minyak yang diperoleh daripada anggur), oakmoss (lumut berwarna kuning yang
tumbuh pada pokok oak) dan labdanum (cecair yang berbau manis daripada sejenis
tumbuhan iaitu Cistus ladanifer seperti aprikod dan kastard).
iii.
Famili Herba
Famili herba pula bersesuaian dengan perwatakan lelaki yang keras. Lavender
dan oakmoss tergolong dalam kumpulan ini dan ia bercirikan herba berbau tajam
dan keras. Sesetengah tumbuhan boleh tergolong kepada famili olfaktif yang lain
seperti oakmoss yang termasuk dalam famili chrype dan famili herba.
iv.
Famili Tumbuhan Berkayu
Cedar (aroma yang diperoleh daripada pokok genus
Cedrus) dan sandalwood (aroma yang diperoleh daripada pokok genus Santalum)
merupakan contoh tumbuhan yang berasal daripada famili ini.
v.
Famili Patchouli (berbau manis dan pedas)
Famili Patchouli yang biasanya digunakan untuk membuat
kapur barus dan sering digunakan dalam penghasilan sabun. Ia lebih bersifat
aroma terapi yang menenangkan fikiran seseorang.
vi.
Famili Vanila
Famili vanilla merupakan famili olfaktif yang
bersumberkan vanilla. Banyak produk telah dihasilkan daripada famili ini yang
antaranya esen vanilla yang digunakan dalam makanan, ubat-ubatan, produk
kosmetik dan minya wangi.
SEJARAH PEMBUATAN MINYAK WANGI
Seni
pembuatan minyak wangi pada awalnya bermula di Mesir tetapi dimajukan dan
diperhebat oleh orang-orang Arab dan Parsi. Selepas itu, barulah ilmu pembuatan
minyak wangi mula tersebar ke Eropah pada awal abad ke-14. Di Asia Timur,
kebanyakan minyak wangi bersumberkan kayu wangi. Contoh kayu wangi ialah kulit
kayu manis, bunga cengkih dan kayu sugi.
Tamadun
Islam telah menyumbang secara langsung alam perkembangan pembuatan minyak
wangi. Hal ini terbukti apabila beberapa kaedah baharu untuk mengekstrak minyak
pati diperkenalkan. Antaranya termasuklah penyulingan stim dan kaedah
pemampatan bahan-bahan semula jadi oleh orang Islam pda waktu itu. Harga
sesuatu minyak wangi menjadi lebih mahal apabila bahan-bahan semulajadinya
sukar didapati dan perlu diperam bagi suatu jangka masa yang lama hingga
mencecah beberapa tahun.
Menyedari
akan kepentingan bahan eksotik ini, pedagang-pedagang Arab dan Parsi telah
menyemai benih herba dan tumbuhan yang dapat menghasilkan minyak pati untuk
ditanam di negara-negara mereka sendiri. Antara benih yang disemai termasuklah
bunga melur yang ditanam secara meluas di kawasan Asia Selatan dan Asia
Tenggara. Pelbagai jenis sitrus pula yang berasal dari Asia Timur ditanam
dengan meluasnya di Turki.
Minyak
wangi yang telah lama digunakan oleh orang Islam di Asia Timur sebelum abad
ke-14. Ia lebih dikenali sebagai minyak atar yang diperbuat daripada bunga
safron dan dihasilkan menggunakan kaedah pengekstrakan kerana bunga saffron
tergolong dalam famili bunga.
Pada
zaman Renaissance (akhir abad ke -15), penggunaan minyak wangi tertumpu dalam
kalangan pihak istana. Contohnya, pembuat minyak wangi diraja Rusia, iaitu
Earnest Beaux telah menghasilkan Chanel No 5 yang pada asalnya diperintahkah
oleh Raja Rusia pada waktu itu supaya membuat minyak wangi khas untuk keluarga
diraja. Pada abad ke-18 pula, industri pemuatan minyak wangi semakin berkembang
maju di Eropah sehingga pokok herba yang berpotensi dijadikan minyak wangi
ditanam dengan banyaknya di Grasse, Perancis. Malah Perancis telah menjadi
pusat penyelidikan dan pembuatanminyak wangi terpenting di Eropah pada masa
itu.
DEFINISI PEMBUATAN
Pembuatan
masa kini merupakan aktiviti komersial oleh syarikat-syarikat yang menjual
produk kepada pengguna. Jenis pembuatan yang dilakukan bergantung kepada jenis
produk yang dihasilkan. Dari segi teknologi, pembuatan bermaksud aplikasi
proses-prosesfizikal dan kimia untuk menukar geomatri, sifat dan atau
rupabentuksesuatu bahan awalan untuk menghasilkan produk. Proses-proses yang
digunakan untuk menjayakan pembuatan melibatkan gabungan mesin, alat, tenaga
dan pekerja.
Manakala
dari segi ekonomi pula pembuatan ialah transformasi bahan mentah kepada item
yang lebih tinggi nilainya melalui satu atau lebih operasi pemprosesan..
Pembuatan akan menambah nilai ke atas bahan dengan menukar bentuk atau sifatnya
atau dengan digabungkan bersama bahan lain yang telah juga diubah keadaannya.
Bahan ini menjadi semakin berharga
melalui operasi pembuatan yang dilakukan ke atasnya.
FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI PROSES PEMBUATAN
Pembuatan
aktiviti yang kompleks melibatkan pekerja yang mempunyai bidang disiplin dan
kemahiran yang luas, pelbagai jenis mesin, peralatan dan perkakas dengan
beberapa peringkat automasi pula termasuklah komputer, robot dan peralatan
pengendalian bahan. Aktiviti-aktiviti pembuatan perlulah responsif kepada
sejumlah permintaan atau tuntutan dan’trend’ semasa serta persaingan pasaran
yang semakin sengit cabarannya.
Antara
factor-faktor yang mempengaruhi pembuatan ialah :
i.
Sesuatu produk mestilah memenuhi sepenuhnya keperluan
reka bentuk, spesifikasi dan piawaian.
ii.
Sesuatu produk juga mestilah dihasilkan oleh kaedah
yang paling ekonomik dan pada masa yang sama mesra alam.
iii.
Kualiti mestilah terbina ke dalam produk pada setiap
peringkat, daripada reka bentuk sehinggalah penghasilan produknya.
iv.
Dalam persekitaran yang kompetetif, kaedah pengeluaran
haruslah bolehsuai secukupnya sebagai respon kepada perubahan pasaran, jenis
produk, kadar pengeluaran dan kuantiti pengeluaran di samping memberikan
khdimat penghantaran yang tepatpada masanya kepada pengguna.
v.
Pembangunan baru dalam bahan, kaedah pengeluaran dan penyepaduan
komputer dktiviti teknologi dan
pengurusan bagi organisasi pembuatan mestilah dikemaskinikan sentiasa supaya
tidak ketinggalan zaman dan relevan.
vi.
Aktiviti-aktiviti pembuatan haruslah dilihat sebagai
suatu system yang besar di mana semua komponen berasingan adalah saling
berhubungan di antara satu sama lain.
vii.
Para pengeluar hendaklah bekerja bersama atau seiring
dengan pengguna bagi mendapatkan maklum balas yang tepat pada masanya supaya
usaha pembaikan berterusan ke atas produk dapat dilakukan.
viii.
Organisasi pembuatan hendaklah sentiasa berusaha ke
arah peningkatan produktiviti, yang ditakrifkan sebagai penggunaan yang optimum
bagi semua sumber : bahan, mesin, tenaga, modal, pekerja dan teknologi.
KAEDAH PENYEDIAAN / PEMBUATAN MINYAK WANGI
Terdapat
pelbagai kaedah untuk menyediakan minyak wangi yang antaranya termasuklah
kaedah penyulingan, pengekstrakan pelarut dan proses pemampatan.
Kaedah
penyulingan merupakan kaedah yang sering digunakan untuk mendapatkan minyak
pati ataupun sebatian aromatik Tumbuhan seperti bunga atau rumput yang dipilih,
dimasukkan ke dalam kelalang penyulingan dengan pelarut. Seterusnya, larutan
ini dipanaskan sehingga bau yang dikehendaki keluar daripada bahan tersebut dan
dikumpulkan melalui proes kondensasi penyulingan wap. Dalam hal ini, pelarut
berfungsi mengekalkan buau agar tidak hilang di samping mengumpul minyak pati.
Click ads for your tq or like.
No comments:
Post a Comment