PENDAHULUAN
Ulam merupakan suatu juadah penting dalam hidangan harian di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung. Kini kegemaran memakan ulam telah merebak ke kawasan kota dan merangkumi masyarakat bukan Melayu. Misalnya ulam petai sekarang ini amat digemari oleh masyarakat keturunan Cina.
Sebagai takrifan umum, ulam ialah sayur-sayuran yang dimakan mentah, dicelur atau direbus sebelum dimakan. Biasanya ulam-ulam dicicah dengan sambal, budu atau cencaluk dan dimakan bersama nasi sebagai pembuka selera. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian sesuatu pokok yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan kadang-kadang bunga.
Mengikut takrif tersebut, sayur-sayuran biasa seperti timun, kubis dan terung boleh dijadikan ulam. Satu lagi kumpulan ulam ialah ulam tradisional. Selain dicicah dengan sambal, ulam-ulam tradisional ini juga boleh dijadikan sebagai bahan dalam penyediaan nasi ulam atau nasi kerabu dan masakan sayur lemak. Sayur-sayuran ini dianggap tradisional kerana mudah didapati di kawasan-kawasan kampung, kadang-kadang tumbuh dengan sendiri atau ditanam tanpa penjagaan rapi, serta telah dimakan sejak zaman dahulu lagi.
JENIS-JENIS ULAM TRADISIONAL
Lebih daripada 120 jenis ulam tradisional telah dikenal pasti di Malaysia sehingga kini (Muharyani 1987). Ulam-ulam ini dari berbagai famili tumbuh-tumbuhan. Ulam boleh didapati dari tumbuhan kecil dan melata seperti pegaga, hingga pokok-pokok renek dan pokok- pokok besar seperti petai dan kerdas. Sebilangan pokok ulam ini jenis semusim manakala yang lain jenis saka.
Pokok petai misalnya, tergolong dalam pokok yang besar dan tinggi. Biasanya tumbuh liar di kawasan pedalaman, di dusun atau di hutan belantara. Pokoknya boleh meninggi atau menjulang antara 20 – 30 m seperti pokok binjai. Ukuran lilit batangnya boleh menjangkau antara 2 – 5 m. Manakala pegaga pula sejenis herba yang tumbuh menjalar dengan daun berbentuk cordate berukuran selebar 1.3 – 5.1 cm dan mempunyai tangkai daun yang panjangnya 2.5 – 7.6 cm.
Berdasarkan kedapatan dan kebiasaan, ulam-ulam tradisional secara amnya boleh dibahagi kepada dua kumpulan (Jadual 1). Kumpulan ulam yang popular dan mudah didapati di pasaran, contohnya rebung buluh, cekur manis, jering, kacang kelisa, petai, ulam raja dan sebagainya. Sementara beluntas, pucuk betik, cekur, pucuk gajus dan beberapa jenis ulam lagi termasuk dalam kumpulan kedua iaitu ulam yang kurang terkenal dan jarang didapati di pasaran.
Jadual 1. Beberapa Jenis Ulam Tradisional Malaysia
JENIS YANG POPULAR
| |
Nama biasa
|
Nama saintifik
|
Buluh (rebung)
|
Bambusa sp.
|
Cekur manis
|
Sauropus androgynus
|
Jering
|
Pithecellobium jiringa
|
Kacang kelisa
|
Psophocarpus tetragonolobus
|
Kaduk
|
Piper sarmentosum
|
Kerdas
|
Pithecellobium bubalinum
|
Kesum
|
Polygonum minus
|
Nangka (buah muda)
|
Artocarpus integra
|
Paku (pucuk)
|
Athyrium esculentum
|
Pegaga
|
Hydrocotyle asiatica
|
Petai
|
Parkia speciosa
|
Pisang (jantung)
|
Musa sapientum
|
Selom
|
Oenanthe javanica
|
Terung pipit
|
Solanum torvum
|
Ubi kayu (pucuk)
|
Manihot esculenta
|
Ulam raja
|
Cosmos caudatus
|
JENIS YANG KURANG TERKENAL
| |
Beluntas
|
Pluchea indica
|
Betik (pucuk)
|
Carica papaya
|
Cekur
|
Kaempferia galanga
|
Gajus (pucuk)
|
Annacardium occidentale
|
Geli-geli
|
Lasia spinosa
|
Kelor (daun)
|
Moringa oleifera
|
Kemahang
|
Colocasia esculenta
|
Keman
|
Neptunia prostrata
|
Keremak
|
Alternanthera triandra
|
Mengkudu (pucuk)
|
Morinda citrifolia
|
Pina-pina
|
Pterococcus corniculatus
|
Putat (pucuk)
|
Barringtonia racemosa
|
Paku rawan
|
Limnocharis flava
|
Salang
|
Claoxylon longifolium
|
Setang
|
Melia excelsa
|
Tapak itik
|
Marsilis minuta
|
PENGELUARAN
Cuma beberapa jenis ulam tradisional sahaja yang ditanam. Itu pun secara kecil-kecilan untuk keperluan sendiri atau dipasarkan. Antara ulam-ulam tersebut termasuklah ulam raja, selom dan kacang kelisa. Kebanyakan jenis ulam seperti jering, pucuk putat dan rebung dikutip dari tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dalam keadaan semulajadi seperti hutan atau dusun. Sebilangan besarnya pula merupakan hasil sampingan sesuatu tanaman yang ditanam untuk tujuan lain. Golongan ini termasuklah jantung pisang, pucuk ubi, nangka muda dan pucuk gajus.
Memandangkan perkara-perkara tersebut, tahap pengeluaran dan keluasan kawasan tanaman ulam adalah amat sukar untuk ditentukan. Walau bagaimanapun, oleh sebab permintaan yang meningkat untuk beberapa jenis ulam terutama petai, terdapat petani-petani yang telah mula menanam ulam-ulam secara meluas atau komersial.
KHASIAT- KHASIAT ULAM
KHASIAT PEMAKANAN
Sebagaimana sayur-sayuran biasa, ulam-ulam juga mengandungi nilai pemakanan yang penting seperti karbohidrat, lemak, protein, mineral-mineral dan vitamin-vitamin untuk kesihatan manusia. Khasiat pemakanan beberapa jenis ulam utama yang dibandingkan dengan kubis dan sawi disenaraikan dalam Jadual 2.
Secara amnya ulam-ulam jenis biji, seperti petai dan jering, mempunyai nilai kalori atau tenaga yang tinggi (102 – 124 kcal/100g). Kandungan kalori ulam-ulam jenis buah pula sederhana, misalnya 78 kcal/100g bagi terung pipit. Kandungan kalori ulam-ulam jenis daun atau pucuk agak rendah iaitu 17 – 74 kcal/100g. Biasanya kandungan kalori ini berkait rapat dengan kandungan karbohidrat dan lemak. Bagaimanapun kandungan lemak ulam-ulam utama yang dikaji kurang daripada 1.8g/100g ulam.
Kandungan nutrisi biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Petai yang kecut atau bijinya tidak membulat merupakan petai yang tidak elok serta kandungan khasiatnya kurang. Petai yang segar mengandungi kandungan protein yang tinggi (10g/100g petai) dibandingkan dengan ulam-ulam lain. Kajian oleh MARDI menunjukkan bahawa protein di dalam petai dan jering adalah bermutu tinggi kerana mengandungi profil asid amino yang baik terutama asid-asid amino perlu. Kandungan protein bagi jering, pucuk ubi dan cekur manis pula di antara 5.8 dan 7.6 g/100g ulam. Ulam-ulam lain yang dikaji mempunyai kandungan protein yang kurang daripada 3.8 g/100g ulam.
Kebanyakan ulam mengandungi mineral-mineral utama seperti kalsium (Ca), fosforus (P), besi (Fe), natrium (Na) dan kalium (K). Daun kaduk didapati mempunyai Ca, P dan Fe yang paling tinggi iaitu sebanyak 446, 50 dan 13.1 mg masing-masing bagi setiap 100g, dibandingkan dengan ulam-ulam lain.
Kebanyakan ulam juga mengandungi vitamin-vitamin utama seperti karotena, vitamin A, B dan C. Antara ulam-ulam yang dikaji, cekur manis didapati amat kaya dengan karotena iaitu sebanyak 17 870 mg/100g ulam, dibandingkan dengan ulam-ulam lain yang karotenanya kurang daripada 5 700 mg/100g. Cekur manis dan pucuk ubi kayu didapati kaya dengan vitamin C (136 – 192 mg vitamin C/100g) dibandingkan dengan ulam-ulam lain. Kedua-dua jenis ulam ini sangat mudah didapati kerana tumbuh meliar di kawasan dusun atau belukar. Ia juga mudah tumbuh jika ditanam dan tahan terhadap penyakit.
Kebanyakan vitamin yang terkandung di dalam ulam tidak dimusnahkan oleh haba. Ini kerana biasanya ulam-ulam dimakan mentah iaitu tidak dimasak atau jika perlu direbus seketika sebelum dimakan. Vitamin yang mudah larut di dalam air dan mudah dimusnahkan oleh haba ialah vitamin B dan vitamin C.
Serabut adalah satu lagi komponen yang penting di dalam ulam-ulam. Sungguhpun serabut tidak dihadamkan, kita memerlukan sejumlah serabut untuk menjaga kesihatan badan. Serabut berguna untuk memberikan pukal (bulk) pada bahan buangan dan untuk pergerakan bahan buangan di dalam saluran penghadaman. Kekurangan serabut dalam sajian akan menyebabkan sembelit dan buasir. Sebilangan besar ulam, terutama jenis daun, mempunyai kandungan serabut yang melebihi 1.5 g/100g ulam. Kandungan serabut daun kaduk ialah antara yang tertinggi, iaitu sebanyak 2.7 g/100g daun.
KHASIAT PERUBATAN
Ulaman tempatan yang kita miliki sebenarnya buka sahaja sebagai pembuka selera malah ada yang menjadi penawar di samping sumber makanan yang berkhasiat. Dalam perubatan tradisional Melayu, beberapa jenis ulam dikatakan mempunyai khasiat perubatan sama ada sebagai pencegah atau penyembuh penyakit (Jadual 3).
Pegaga telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba menjanakan kecerdasan berfikir di kalangan kanak-kanak. Sementara itu, Dr. Robert D. Willix Jr. dalam bukunya Health ang Longevity Newsletter menggelar pegaga sebagai “herba ajaib” kerana dapat membantu peredaran darah dan meningkatkan kesihatan kulit. Rajen M, seorang ahli farmasi yang juga pensyarah di Universiti Malaya menyatakan khasiat pegaga telah lama diiktiraf di seluruh Asia.
Jering pula didapati mengandungi sejenis sebatian alkaloid yang boleh memberi rangsangan untuk membuang air kecil. Sementara bagi pesakit kencing manis pula, jering boleh menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil secara berterusan dengan kadar yang sedikit. Ini kerana kandungan sebatian alkaloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula di dalam badan. Khasiat daun kaduk untuk memperkuatkan tulang pula mungkin disebabkan oleh kandungan mineral, terutamanya kalsium yang tinggi.
Jadual 3. Khasiat Ulam Mengikut Perubatan Tradisional Melayu
Jenis Ulam
|
Khasiat
|
Cekur
|
Menguncupkan rahim (untuk wanita lepas bersalin), mencegah sakit dan sengal tulang, demam, batuk dan sakit kerongkong.
|
Jering
|
Mencegah penyakit kencing manis, membersihkan buah pinggang, memperbaiki pembuangan air kecil dan memperkuat tulang.
|
Kaduk
|
Memperkuatkan tulang.
|
Pegaga
|
Menguncupkan rahim, mengawet muda, memperbaiki peredaran darah, pertumbuhan rambut, memperkuatkan gigi dan untuk kecerdasan otak.
|
Petai
|
Mencegah penyakit kencing manis, tekanan darah tinggi, kembung, membersihkan darah dan usus.
|
Pucuk betik
|
Membantu penghadaman.
|
Pucuk gajus
|
Membersihkan darah.
|
Pucuk mengkudu
|
Mencegah sakit kepala, buasir, kembung dan menguncupkan rahim.
|
Pucuk putat
|
Mencegah pening dan darah tinggi, membersihkan darah dan menguncupkan rahim.
|
Ulam raja
|
Membersihkan darah dan memperkuatkan tulang
|
Sumber : Muharyani (1987)
KESIMPULAN
Memakan ulam-ulaman ialah suatu amalan yang baik kerana selain membuka selera, ulam-ulam mempunyai khasiat daripada segi pemakanan dan perubatan. Kementerian Pertanian telah mengambil langkah awal dengan melaksanakan “Kempen Galakan Makan Ulam dan Sayuran Tempatan” untuk menyedarkan orang ramai tentang kelebihan dan khasiat memakan ulam-ulaman. Penanaman ulam juga diharap dapat dijadikan sebagai suatu aktiviti pertanian komersial yang dapat meningkatkan pendapatan petani-petani. Para petani dan penggemar ulam harus digalakkan menanam pokok-pokok ulam kerana sayuran ini selalunya tahan pada musuh dan penyakit; dan dengan demikian masalah sisa racun kimia yang mungkin memudaratkan kesihatan kita tidak akan timbul. Selain dari itu terdapat juga usaha-usaha untuk mengkomersialkan khasiat ulam dalam bentuk jus seperti jus pegaga dan jus mengkudu.
RUJUKAN
Muharyani, O. (1987). The raw facts of eating ulam. New Straits Times 6 Ogos 1987,
sect. 2, m.s 3
Tee, E.S. (1985). Nutrient composition of Malaysian foods – A preliminary table.Hlm 69.
Ong Hean Chooi. (1997). Nutrien dalam ulam penting untuk tubuh. Dewan Kosmik
Disember 1997, m.s 36 – 37
Berita Jabatan Pertanian (1988). Kempen galakan makan ulam dan sayuran tempatan.
Januari 1988, Bil. 1
click ads for your tq or like
Salam
ReplyDeleteTestimoni pesakit kanser yang menggunakan produk Jutawan Herbs yang berjaya sembuh dengan harga mampu milik
ReplyDeleteNama:adik Muhd Haziq
Kanser Hodgkin Lymphoma tahap 4
Nama: Anak Pn Rashidah
Kanser Leukimia
Nama:Haji Ahmad Hasnal
Umur:49tahun
bengkak Prostat
Nama:Pn Syarifah
Kanser Paru-paru tahap 3
Nama:En Sukrizal bin Idris
Batu Hempedu
Nama:Che Amat
Kanser Usus tahap 2
Nama:Muhd Aidil Izzat
Kanser Burkit Lymphoma,B cell Phenotype tahap 4
Nama:En.Iskandar Bin Abu Serah
Ulser Lidah
Puan Baiti Jannati
Kanser payudara
Puan Faridah (anak sakit)
Kanser paru-paru tahap 3
Nama:Pn Kalsom
Jenis kanser:Gout
Nama:Pn Mazli (cucu sakit)
Jenis kanser:Leukimia Acute ALL B CeLL
Nama:Mohd Hamdan
Jenis kanser:Virus kencing tikus
Nama:Pn Nor Sabariah
Jenis kanser:Payudara dan Asma
Nama: Amirah(Puan Zuraini-ibu)
Jenis Asma
Nama:Pn Hani(anak sakit)
Jenis Asma kronik
Nama:En Mohd Asri Bin Ahmad
kanser usus tahap 2
Nama:Pn Arbaayah
Sirosis hati tahap 3
Nama:Muhd Luqman Bin Kamaruzaman
Jenis kanser: Kanser Gastrointestinal stromal tumor,spindle type,high grade tahap 4 dah sembuh
Nama Nor Hayati Abdul Hamid
Kanser payudara tahap 4 akhir dah sembuh
Nama Mohd Syafwan Syafiy Bin Mohd Hishamuddin
Kanser Leukimia Acute Lymphoblastic ALL tahap 3 dah sembuh
Nama:Pn Noraini Yusof
Jenis kanser: Kanser payudara tahap 3 dah sembuh
Nama:Pn Zalina Ismail
Jenis kanser: Kanser payudara agresif dah sembuh
Nama:Muhd Afif Aksha Bin Maruan
Jenis kanser:Kanser Lymphoma tahap 2 dah sembuh
Nama:Muhd Ilham Md Mazri
Jenis kanser:Kanser Leukimia B cell acute lymphoblastic dah sembuh
Nama:Mohd Syafwan Syafi
Jenis kanser: Kanser Leukimia chronic lymphocytic tahap 3 dah sembuh
Nama:Pn Zainani Azra
Jenis kanser:Kanser payudara positif hormon tahap 3 dah sembuh
Nama:En Ab Kadir Bin Ismadi
Jenis kanser: kanser paru-paru tersumbat kronik copd
Nama:En Sharizal Bin Taib
Jenis kanser: kanser Lymphoma B cell tahap 4 dah sembuh
Nama :Suzana Binti Ahmad
Jenis Kanser :kanser Rahim tahap 4 dan kanser lidah tahap 4 dah sembuh
Nama: Siti Fauzilah bt Hj Abdullah
Jenis Kanser: Kanser hidung tahap 4
Nama:Norizah bt Mohd Nor
Jenis Kanser:Kanser Payudara jenis hormon tahap 2
Nama:Anazilah bt Said
Jenis Kanser: kanser payudara tahap 2 dah sembuh
Nama:Hafifah bt Arshad
Jenis kanser: Kanser payudara tahap 2 dah sembuh
Nama :ABDULLAH
Jenis kanser: kanser Nasopharyngeal Carcinoma tahap 4 dah sembuh
Nama: En gmail udup
kanser Nasopharyngeal Carcinoma (NPC). tahap 4 dah sembuh
Nama: MUHAMMAD HAZIQ BIN MOHAMAD ALIFF HAIQAL anak kepada puan Noasliza binti Ismail
kanser Nasopharyngeal Carcinoma tahap 4 merebak ke otak dah sembuh
Nama: Muhammad akmal rizal bin cik omar
kanser Nasopharyngeal Carcinoma tahap 2 dah sembuh
Nama NOR AZIAN BINTI MOHD SARIF
Kanser payudara triple negative tahap 2 dah sembuh.
Sekiranya anda berminat nak tahu lebih banyak testimoni daripada pesakit yang sudah sembuh selepas mengambil jus ini, anda boleh menonton video-video di Youtube channel Jutawan Herbs , di blog jus infiniti Jutawan Herbs dan kami pun ada group whatsApp pesakit kanser, untuk berkongsi pengalaman dan rawatan.😊
Hubungi atau whatsApp sy dengan segera,
Mohd Zuhairi pengasas Jutawan Herbs
017 468 7570
Insya Allah kita rawat sampai sembuh
Nama Akma Zainuddin
ReplyDeleteKanser payudara dah sembuh
Nama Bia
Kanser payudara tahap 2 dah sembuh
Nama Norizah bt Mohd Nor
Kaenser payudara tahap 2 jenis hormon dah sembuh
Nama Rafizah Abd Rahman
Kanser payudara triple positif tahab 3b dah sembuh
Nama NOORAZIMAH BT ACHIN
Kanser Rahim tahap 3 dah sembuh
Nama Nur zuknah Juma
Masalah usus dah sembuh
Nama ADZNAH BINTI SAIDIN
Kanser payudara tahap 4
Nama Roselawaty Binti jaafar
Kanser payudara tahap 4 dah sembuh
Nama Alizah
Kanser payudara tahap 2 dah sembuh
Nama Asiah Binti Juri
Masalah ketulan payudara dah sembuh
Nama Sabarudin Hassan
Kanser limfoma tahap 3 dan kelenjar kaki bengkak besar dah semakin baik dan sihat
Nama Zaidi bin Che Mat Din
Masalah paru2 jangkitan kuman dah sembuh
Nama ASMA bt MOHD ZAIN
Kanser payudara tahap 3 dah sembuh
Nama Adilah binti Ghazali
kanser payudra 1b triple negative dah sembuh
Nama Elis Sanoretah
Kanser payudara tahap 2 dah sembuh
Nama En Ami azhar
kanser kolon tahap 3 dah sembuh
Nama Huszaiza binti Ab.Hamid
Kanser limfoma tahap 3 dah sembuh
Nama Jennifer chong
Kanser Rahim tahap 3 dah sembuh
Nama Mariam aziz
Masalah kelenjar payudra keluar cecair dan nanah dah sembuh
Nama Munirah binti Ramli
kanser payudra triple positif tahap 4 semakin baik
Nama Noor Hayati saim
msalah Rahim dah sembuh
Nama Pn. Hjh. Nor Aini bt Mat Nor
Kanser payudara tahap 4 dah sembuh
Nama mohammad noor jamsit
Kanser usus tahap 3 semakin baik
Nama Mohd Amir Bin Azizan
Kanser lukimia dah sembuh
Nama Sapiah Binti Abdul Karim
Kanser payudara tahap 4 jenis hormon dah semakin baik
Nama Norimah bt A.Rahman
Kanser lidah tahap 1 dah sembuh
Nama Ramlah Binti Mat
kanser ovari 3c carcinoma dah sembuh
Nama Rohaiza Binti Yusoff
masalah ketulan di payudara dah sembuh
Nama Mohd Romzi bin Triman
Kanser usus tahap awal dah sembuh
Nama ROSNI BINTI MOKHTAR
Kanser payudara tahap 4 dah semakin baik
Nama Wan Rusmawati Wan Mahamod
Kanser payudara tahap 1 dah sembuh
Nama Sadahana Mohd Noor
Masalah Rahim dah semakin sembuh
Nama Saroja bte hanid
masalah hormon payudara dah sembuh
Sharifah yusni syed zin
Masalah ketulan di payudara dah baik
Nama Sharmila Binti Taher
Kanser payudara tahap 3 jenis hormon dah sembuh
Nama Siti Zaliha
Kanser payudara tahap 2 dah sembuh
Nama Tengku Anita Tengku Chik
Kanser ovari tahap 4 dah sembuh
Nama NORAZIAH AHMAD
Kanser payudara tahap 4 merebak ke hati ,paru2 ,tulang paha dan ovari dah sembuh
Nama Wan Norshahidatul Adhah
Kanser payudara tahap 3 dah semakin baik
Sekiranya anda berminat nak tahu lebih banyak testimoni daripada pesakit yang sudah sembuh selepas mengambil jus ini, anda boleh menonton video-video di Youtube channel Jutawan Herbs , di blog jus infiniti Jutawan Herbs dan kami pun ada group whatsApp pesakit kanser, untuk berkongsi pengalaman dan rawatan.😊
Harga mampu milik
Hubungi atau whatsApp sy dengan segera,
Mohd Zuhairi pengasas Jutawan Herbs
017 468 7570
Insya Allah kita rawat sampai sembuh