Pages

Thursday, May 19, 2011

Musang

 berumpankan pisang, dapat anak musang. buang kat kuala pilah.


Click ads for your tq



Wednesday, May 18, 2011

penanaman jagung


PENGENALAN


            Pengurusan dan tanaman jagung bukan saja tertakluk kepada pembalajaran teori sahaja, malahan latihan amali yang dijalankan berupaya memberi pengukuhan kepada kami terhadap apa yang telah dipelajari. Jagung kebanyakannya ditanam untuk kegunaan segar sahaja. Di semananjung malaysia sahaja keluasan penanaman jagung dianggarkan lebih kurang 40,000ha. Jagung merupakan tanaman yang dikenali sebagai “kuat makan dan minum ’’ dimana ianya sensitif kepada perubahan terhadap kandungan zat-zat makanan atau nutrien dan air dalam tanah. Justeru itu, amalan kultura yang baik diperlukan. Selain kegunaan segar ia juga digunakan dalam bentuk yang telah diproses dalam tin. Jagung juga adalah sejenis tanaman pendebungaan kacuk ( cross-pollination ) melalui udara/angin.


            Jagung ( zea mays) ialah sejenis tumbuhan bijirin dari keluarga graminae yang merupakan satu spesies tunggal. Spesies ini merangkumi dua jenis yang mempunyai pertaluian rapat iaitu teosinte dan Tripsacum. Ianya merupakan tanaman bijirin yang ketiga pentingnya di dunia. Pokok jagung ialah tumbuhan semusim yang tumbuh, membesar, mengeluarkan bijirin dan akhirnya menjadi tua dan mati. Biasanya jagung mengambil masa 8-12 minggu untuk mengeluarkan hasil bergantung kepada jenisnya. Jagung manis digemari ramai dan dimakan terus daripada tongkolnya, atau digunakan dalam masakan seperti memebuat kuih-muih. Manakala jagung flint atau derit ditanam secara besar-besaran dan diproses menjadi tepung kanji atau bahan makanan ternakan seperti ayam, konsentret bagi kambing dan juga untuk makanan ikan.


ASAL USUL JAGUNG

            Pokok jagung ialah tumbuhan asli benua Amerika dan merupakan bahan makanan bagi orang-orang India semasa Columbus menjumpai Amerika. Jagung masih menjadi tanaman bijirin yang paling penting di Mexico, Amerika Tengah dan banyak negeri di Amerika Selatan. Jagung adalah salah satu tanaman pugar yang tertua. Ia tidak boleh lagi hidup sebagai tanaman liar dan hanya tumbuh jika ditanam.ternyata bahawa tanaman ini telah diusahakan oleh orang-orang India sejak berkurun-kurun lamanya orang putih dating ke benua Amerika. Selama waltu tersebut, orang-orang India memperlihatkan kebolehan yang menakjubkan iaitu menghasilkan variety jenis ‘flint’, jenis tepung, jenis ‘gourdseed dent’, jenis bertih ‘pop’ dan jenis manis. Sumbangan utama orang putih dalam usaha pembaikan jagung kurun ini ialah menghasilkan variety jenis ‘dent’ yang sesuai di bahgian tengah Kawasan Jagung dan di bahagian utara, timur dan selatan Amerika Syarikat. Antara tempat yang dikenal sebagai tempat asal jagung ialah tanah tinggi di Peru, Equador dan Bolivia, manakala wilayah di bahagian selatan Mexico dan Amerika Syarikat.


PENDEBUNGAAN JAGUNG
            Pendebungaan ialah proses apabila debunga berpindah dari tasel ke janggut jagung. Bunga stminat terdapat pada tasel dan bunga pistilat terdapat pada putik. Lebih kurang 95 peratus daripada ovul diputik adalah terdebunga kacuk dan lebih kurang 5 peratus adlah terdebunga sendiri. Kebanyakan debunga yang mendebunga putik jagung biasanya dating dari tangkai yang berdekatan, sungguhpun debunga boleh dibawa angina hingga ke tempat yang lebih jauh.


            Di hujung batang utama pokok jagung terdapat tasel dengan anak spika staminat berbunga dua, tiap-tiap bunga mempunyai tige stamen. Apabila bunga tasel kembang, anter ditolak keluar oleh filament yang memanjang dan biji-biji debunga diluruhkan semuanya. Menurut anggaran, satu tasel jagung dari sebatang pokok normal boleh menghasilkan sehingga 25,000,000 biji debunga atau lebih daripada 25,000 biji debunga untuk tiap-tiap isirong pada satu tongkol, yang mempunyai 800 hingga 1000 isirong. Debunga mula luruh antara satu hingga tiga hari sebelum janggut jagung pada pokok yang sama muncul keluar, dan biasanya berlanjutan selama beberapa hari selepas janggut jagung sedia untuk didebunga. Cuaca yang panas dan kering menggalakkan debunga gugur dengan cepat dan putik terbentuk lambat. Ini sering mengakibatkan putik yang lambat keluar tidak didebunga.


            Putik jagung keluar sebagai cabang yang tumbuh dari buku yang terletak kira-kira dipertengahan batang. Setiap putik mempunyai tangkai yang daripadanya keluar kulit yang menutup isirong jagung, di bahagian hujung putik pula terdapat bunga pistilat. Anak spika kaluar berpasang-pasang, setiap anak spika biasanya menghasilkan satu ovul subur dan satu ovul mandul. Ini menjadikan bilangan baris isirong yang terdapat pada tongkol adalah genap. Ovul kedua yang terdapat pada anak spika mungkin terbentuk pada setengah-setengah variety jagung seperti jagung manis Country Gentleman. Ovul kedua yang tersenyawa menghasilkan isirong yang terlalu rapat dan tak sekata pada tongkol. Janggut jagung yang baru keluar berfungsi sebagai stigma dan juga sebagai stil dan keseluruhan janggut jagung itu mudah menerima debunga baru. Persenyawaan ovul selalunya terjadi dalam masa 12 hingga 28 jam selepas janggut jagung terdebunga. Kemarau yang teruk boleh menyebabkan putik lambat keluar dan debunga cepat gugur,ini menyebabkan pendebungaan tidak berlaku dan menghasilkan tongkol yang tidak berisi atau separuh berisi.
Dalam keadaan yang sesuai debunga boleh mengekalkan kebernasannya selama 12 hingga 18 jam, tetapi ia boleh mati dalam beberapa jam sahaja panas atau kekeringan. Angin yang panas dan kering boleh mencederakan tasel menyebabkan debunga tidak gugur, ataupun boleh mengurangkan kelembapan janggut jagung, menyebabkan biji debunga tidak bercambah. Sekiranya debunga bercambah pun, tiub debunga tidak akan tumbuh. Debunga boleh disimpan dalam keadaan bernas selama satu minggu hingga 10 hari dengan cara memungut tasel sejurus sebelum debunga gugur dan menyimpannya di dalam peti sejuk. Jagung yang dibiakkan daripada biji benih yang terhasil akibat daripada pendebungaan yang tidak dikawal biasanya disebut jagung terdebunga dedah.

Jenis-jenis jagung



Bil
Nama Biasa
Nama Saintifik
1.
Jagung manis
Zea mays saccharata
2.
Jagung berkanji/flint
Zea mays indurata
3.
Jagung bertih
Zea mays everta
4.
Jagung tepung
Zea mays amylacea

Pemilihan Tanah.


·         Tanah subur yang memepunyai pengudaraan dan resapan air yang baik.
·         Agak terjejas di kawasan tanah trlalu liat atau berpasir.
·         Kurang sesuai dikawasan terlalu curam, tanah cetek, bekas lombong, dan tanah asid sulfat.
·         Kawasan yang mudah bertakung memerlukan batas.
·         Jika ditanam sepanjang tahun memerlukan perancangan dan mengikut musim atau taburan hujan.


Persedian tanah.

Tujuan membaiki pengudaraan tanah, resapan air dan memudahkan pertumbuhan akar.
Kerja tanah yang perlu dilakukan:

·         Membajak piring ( plowing )
              -25 cm dijalankan 2 minggu sebelum menanam sedalam 20 atau untuk               
               memasukkan sisa tanaman dan rumpai ke dalam tanah.
·         Membajak putar ( rotovation/harrowing)
              -ianya dijalankan untuk memecahkan tanah dan lain-lain.
·         Menghapus rumpai


Penyediaan batas/tapak.

v  Tanah batas digemburkan dengan cangkul sedalam 15cm.
v  Taburkan baja asas. Gunakan baja organik / NPK 15:15:15
v  Batas dibiarkan beberapa hari untuk baja bertindak sebelum disemai.
v  Sekiranya terdapat pertumbuhan rumput-rumpai, racun rumpai disembur sebelum kerja menyemai dijalankan.


Penjagaan Biji Benih jagung

Biji benih perlu dirawat sebelum di semai. Rawatan biji benih adalah perlu untuk mencegah daripada serangan perosak ( seperti semut) atau penyakit ( serangan kulat).

Sebelum menyemai, biji benih direndamkan selama 1 jam dan ditoskan. Biji benih dirawat seperti :
ü  Biji benih yang ditoskan dimasukan ke dalam botol yang bersih.
ü  Serbuk racun serangga ( ch. Agrocide ) dan racun kulat ( ch. Captan) dimasukan ke dalam botol.
ü  Botol ditutup dan digoncangkan sehingga biji benih diliputi dengan racun.


Menanam.

Antara kaedah-kaedah penanaman jagung  ialah:
1.      Gunakan traktor ( tanam besar-besaran.
2.      Menugal ( kawasan yang kecil )
3.      Tanam dalam alur ( furrow)
4.      Tanam diatas batas

v  Biji benih hendaklah ditanam 2-3 cm ke dalam tanah.
v  Biji benih akan mula bercambah selepas 4-7 hari.
v  Biji benih perlu dirawat dengan racun kulat dan serangga seperti thiram atau captan dengan kadar 190 gm/100kg benih.
v  Jagung manis memerlukan benih lebih kurang 8 kg/ha ( 2 biji selubang)


Jarak tanaman dan keperluan benih.

Þ    Jumlah benih yang diperlukan bergantung kepada jarak tanaman  yang digunakan. Biasanya 75cm  x 50 cm atau 75 cm x 30 cm.
Þ    Kepadatan pokok dianggarkan 53,333 pokok/ha.

Keperluan air.
Þ    Peringkat tumbesaran / awal.
Þ    Masa pembuangan dan pembentukan biji jagung iaitu:
-          2 minggu sebelum pokok berbunga
-          2 minggu selepas pokok berbunga.

Membaja

N:P:K                           = 120:60:40: kg/ha


1.      Baja tunggal                 =     urea,triple  super phosphate ( tsp) dan muriate of potash
                                                   ( mop)
     
2.      baja sebatian                 = NPK blue        


dua kali pembajaan semusim:
ü   tiga kali seminggu selepas mananam di lading ( urea sahaja)
ü  tiga bulan selepas pembajaan pertama


cara menabur: “ side dressing ” atau “ circular”


kawalan rumpai ( selepas menanam)
ü  racun sebelum cambah
ü  racun pra-cambah ( atrin ) = 120g/4 gallon air
ü  merumput


Kambus ( Mounting)


Apabila tanaman mencapai 2 kaki atau 6 cm maka tanah ditambak lagi bagi menutup pangkal akar yang terkeluar untuk mengawal kelembapan, menahan dan mencegah akar dari terkeluar dari permukaan tanah. Biasa di lakukan selepas menabur baja. Ia secara tidak langsung dapat mengawalumpai.

Menuai / Harvesting

ü  jagung manis  = 65-77 hari ( rebus ) dan 90-100 hari ( biji benih)
ü  jagung berkanji  = 90-100 hari ( rebus ) dan 120 hari ( biji benih)
ü  jagung manis mula berbunga = 42-48 hari selepas ditanam
ü  jagung berkanji mula berbunga  = 60-65 hari selepas ditanam


Antara-Antara Masalah Yang Dihadapi Dalam Penanaman Jagung.
1)      Ketahanan terhadap rebah
*      Pokok jagung biasanya dikelaskan sebagai rebah akar,jika ia condong lebih dari 30 darjah dari garis tegak.
*      Sistem akar yang kuat akan membolehkan pokok jagung menhan pukulan angina dan hujan.
*      Sistem akar yang kuat semakin menjadi penting apabila pemberian baja dilakukan dengan jumlah yang banyak, terutamanya nitrogen.
*      Rebah munkin disebabkan oleh :-
·         Sistem akar yang semula jadinya lemah
·         Akar reput
·         Akar dirosakkan oleh serangga
*      Strain baka dalam yang dapat berdiri tegak selalunya memiliki sistem akar yang lebih besar kalau dibandingkan dengan strain yang mudah rebah.
*      Pokok jagung juga biasanya dikelaskan sebagai rebah batang sekiranya batang itu di bawah paras tongkol.
*      Ini boleh berlaku sama ada sebelum atau selepas matang.
*      Faktor-faktor yang mempengaruhi cara strain itu dapat menahan batang daripada patah ialah:-
·         Ketinggian pokok dan kedudukan tongkol pada batang
·         Kekuatan semula jadi batang
·         Kerintangan terhadap penyakit
·         Kerintangan terhadap kcederaan oleh serangga
·         Ketahanan terhadap kecederaan fros.


Serangan Serangga Perosak Tanaman Jagung

1.      Ulat penggorek batang    - ostrinis salientalis
2.      Ulat tonggkol jagung    - heliothis sp
3.      Ulat ratus/army woorm    -  spodoptera liture f
4.      Ulat kepinding ( stink bug)    - nezera viridula
      5.   Ulat akar jagung

Kerosakan:
*      Di serang pada peringkat kecil iaitu 3 minggu selepas di tanam hingga keperingkat pembesaran tongkol.
*      Biasanya ulat ini akan menebuk .
*      Bagi anak-anak pokok ulat ini akn mengorek ke dalam pucuk akibatnya pucuk akan mati dan reput.
*      Bagi pokok besar, ulat ini akan mengorek ke dalam lubang dan memakan tisu di bahagian ruas.


Ulat Tonggkol Jagung    - Heliothis Sp
*      Ulat-ulat yang baru menetas memakan rerambut tongkol jagung.
*      Apabila rerambut mula kering ulat-ulat yang masuk ke dalam tongkol dan memakan biji-biji jagung.
*      Ulat-ulat ini membesar di dalam tongkol.
*      Tongkol-tongkol muda digemari lperosak. 

Ulat Ratus/Army Woorm    -  Spodoptera Liture F
*      ulat ini menyerang dan memakan daun,pucuk pokok dan kadang-kadang rerambut dan hujung tongkol.

Ulat Kepinding ( Stink Bug)    - Nezera Viridula
*      kepinding menghisap cecair susu biji jagung yang sedang berisi.
 
Click ads for your tq




Survay d7000

ada 3 buah kedai kat angsana. ground floor berlian, mee too first floor dan johan fourth floor. lg satu fotokem tingkat ?
Click ads for your tq



penanaman sawi


MEMBAJAK DAN MEMBUAT BATAS
*      Tanah hendaklah dibajak atau dicangkul sedalam 20 cm.
*      Kaedah ini dapat memecahkan tanah, membalikkan dan mendedahkan tanah kepada cahaya matahari. Ini akan memberi kesan kepada organisma serta memudahkan proses penguraian mineral di dalam tanah.
*      Selepas itu , tanah yang dibajak atau dipecah-pecahkan dengan  cangkul sehingga halus.
*      Walaupun tanah  sudah sesuai untuk tanaman , kedua-dua cara tersebut mengakibatkan pendedahan biji  rumpai yang sebelum ini dorman  di dalam tanah.
*      Setelah itu barulah batas dibuat dengan ukuran 1.2 meter lebar, 0.3 meter tinggi dan panjang mengikut keadaan kawasan.
*      Bagi tanah bukan organic, taburkan dan gaul rata-rata  baja kimia seperti Nutriat Kalium (MOP) di atas batas dengan kadar 250kg/ha.
*      Setelah batas siap, ia akan disembur dengan racun serangga bagi mengelakkan serangga dan perosak daripada memusnahkan biji benih.
Berikut dijelaskan dengan lebih terperinci  tentang  penyediaan batas ;
*      Batas diperlukan bagi memperbaiki saliran dan pengudaraan terutama bagi jenis tanah yang kurang baik salirannya.
*      Bagi sayuran, saiz batas biasanya 91 cm -152 cm ( 3-5 kaki ) lebar. Tinggi 23 cm ( 9 inci ) atau lebih dengan lorong anatara batas selebar 61-122 cm ( 2-4 kaki ) .
*      Saliran yang baik merupakan keperluan terpenting bagi pertumbuhan sayur. Arus air dalam tanah yang terlalu tinggi boleh menggencatkan pertumbuhan akar atau penangkupan air menyebabkan akar terendam dan reput.
Masalah saliran biasanya pada kawasan tanah liat, tanah lembah atau yang mempunyai lapisan mampat tidak telus air.
 
SISTEM SALIRAN DAN PENGAIRAN
*      Perimbangan udara dan air di dalam tanah adalah penting bagi mencapai prngeluaran hasil tanaman yang tinggi.
*      Tanah yang sering dibanjiri air sehingga terendam adalah tidak sesuai untuk tanaman kerana kurang oksigen dan sudah dibajak.
*      Sebaliknya  jika tanah terlampau kering, pembekalan sumber air seperti mata air ke ladang menjadi kurang atau akan terhenti.
*      Akibatnya tanaman akan terencat.
*      Oleh itu, kawalan air mata amat penting kepada tanaman supaya pertimbangan udara dengan air di dalam tanah terjaga.
*      Sistem pengairan yang baik adalah ;
1.      Pengairan cara alur
2.      Lembangan
3.      Pengairan sempadan
4.      Pancutan air  dan sebagainya

CARA PENANAMAN
*      Biji benih  digunakan bagi kebanyakan sayur-sayuran. Sifat-sifat biji benih yang elok digunakan ;
a.       Tulin tidak bercampur biji benih lain
b.      Bebas daripada penyakit , serangga dan lain-lain kerosakan
c.       Segar dan sihat
d.      Daya percambahan yang memuaskan ( tidak kurang daripada 75 % )


SAWI 

NAMA TEMPATAN: Sawi Hijau/Sawi Bunga, Sawi Putih.

NAMA SAINTIFIK: Brassica sp.


CIRI-CIRI SAWI
Batang : Kurus kecil atau besar dan compact. Berwarna hijau atau hijau muda.
Daun   : Bentuk hujung daun bulat dan berwarna hijau atau hijau muda.
Bunga : Bunga berwarna kuning
Benih  : Berwarna keperangan, berbentuk bulat dan kecil. Berat 1000 biji lebih kurang
              2 gram.


JENIS-JENIS SAWI
Jenis
Ciri-ciri
Sawi hijau/sawi bunga

Choy Sam
Berdaun tegak, berwarna hijau tua berukuran lebih kurang 20-25 cm dan bunganya berwarna kuning. Batang atau petiole berbentuk kurus dan berwarna hijau. 
Sawi putih Pak Choy
Daun berwarna hijau tua dan urat daun berwarna putih. Bentuk hujung daun bulat dan berukuran 15-20 cm. Daun tebal, batang atau petiole berwarna putih, besar dan compact di bahagian pangkal dan tirus di bahagian daun.
Sawi jepun Siow Pak Choi
Saiznya kecil berukuran 12-15 cm. Batang dan daunnya berwarna hijau muda. Batangnya compact di bahagian pangkal dan tirus di bahagian daun. Urat daun tidak berapa prominent dan dihujung daun bulat.
Sawi pahit
Tumbuh cepat dan mempunyai daun lebat yang melebihi 30 cm. Daun dan batangnya berwarna hijau muda. Rasanya pahit dan biasanya diproses untuk jeruk.
     


KANDUNGAN ZAT MAKANAN
(Bagi setiap 100 g yang boleh dimakan)
Kandungan
Jumlah
Tenaga
29.0 Kcal
 Air
91.1 gm
Protein
2.2 gm
Karbohidrat
3.3 gm
Serabut
0.4 gm
Abu
1.5 gm
Kalsium
138.6 mg
Fosforus
83 mg
Besi
1.3 mg
Natrium
12.4 mg
Kalium
471.5 mg
Beta Karoten
2957 ug
Vit. - B1
0.09 mg
Vit. - B2
0.27 mg
Niacin
0.28 mg
Vit. - C
89.0 mg









































Pemilihan Biji Benih
  1. Gunakan biji benih yang bebas daripada serangan kulat dan tanda-tanda berpenyakit.
  2. Tiada kecacatan, pecah dan sebagainya.
  3. Bersih, bernas ( penuh ) dan warna hitam berkilat.
  4. Kadar biji benih ialah 0.5 kg per 0.4 hektar.


Rawatan
Gaul biji benih dengan racun kulat dengan kadar 3gram racun kulat bagi 100gram biji benih.

Penyediaan Tanah
Tanah yang sesuai adalah ;
  1. Tanah Loam
  2. Tanah liat berpasir
  3. Kaya dengan bahan organic
  4. pH tanah di antara 4.5-5.0
*      cocoa-peat, tanah dan pasir ialah campuran yang digunakan untuk menanam sawi dengan menggunakan polibeg.
*      proses mencampur tanah, pasir dan cocoe-peat sebelum dimasukkan ke dalam polibeg.

MENANAM SEMAIAN DALAM POLIBEG
*      Gunakan polibeg berukuran 10cm x 15 cm bergantung pada jangka masa anak benih di tapak semaian.
*      Disemai 10 biji benih sawi untuk setiap polibeg . Setiap individu diberikan 4 polibeg seorang.
*      Setelah disemai anak benih yang lemah dicabut dan yang sihat dikekalkan.
Cara ini memerlukan belanja dan tenaga yang lebih tetapi dapat mengurangkan gangguan akar semasa menanam terus ke ladang.


PENGURUSAN
*      Sawi memerlukan air yang banyak untuk tumbesarannya.
*      Penyiraman hendaklah dilakukan dua kali sehari ketika musim panas.
*       Cara yang biasa digunakan ialah dengan menggunakan alat penyiram.
*      Kerja ini sesuai untuk kawasan tanaman yang kecil sahaja.
*      Anak benih yang lemah, tidak sihat dan rosak mesti dibuang supaya anak benih yang sihat sahaja yang tinggal dengan jarak penanaman yang betul.
*      Kaedah ini disebut penjarangan.
*      Kepentingan penjarangan adalah ;
  1. Ia mengurangkan pertandingan cahaya, air, bahan makanan dan ruang. Jika ditanam dibiarkan tumbuh rapat akan berlaku pertandingan dan ini akan mengakibatkan pengeluaran hasil yang rendah.
  2. Anak benih yang lemah, kurang sihat dan rosak dibuang, jika dibiarkan tumbuh, pengeluaran hasil juga berkurangan.

MERUMPUT

Merumput adalah mustahak kerana faktor berikut ;
  1. Mencegah rumpai daripada bertanding dengan sayuran dari segi cahaya, air , makanan dan ruang. Jika dibiarkan tumbuh hasil akan berkurangan.
  2. Menghapuskan tempat pembiakan perosak dan penyakit. Merumput hendaklah kerap dilakukan sama ada dicabut dengan tangan atau menggunakan cangkul tajak.

PEMBAJAAN

Bagi  tanah mineral, baja organan digaulkan ke dalam batas untuk menentukan kesuburan pokok. Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut ;


PUSINGAN
MASA
JENIS BAJA
KADAR/ BATAS
KADAR/HEKTAR
650 BATAS
1.
SEBELUM MENANAM
BAJA ORGANAN
6 Kg
4 tan
2.
2 MINGGU
NPK 15 :15 : 15
0.4 Kg
0.25 tan
3.
3 MINGGU
NPK 15: 15: 15
0.5 Kg
0.25 tan

PENGURUSAN PEROSAK
Pengawalan perosak dan penyakit adalah penting untuk mendapatkan hasil yang lumayan  dan bermutu .
 NAMA
BAHAGIAN DISERANG
KAWALAN
Perosak




Ulat ratus (Prodenia Litura)


Daun


Endosulfan, Triazofos
Kumbang Kutu
(Phyllotreta Sinuata )
Kumbang menyerang daun dan ulat  memakan akar di pangkal anak benih.
Karbaril, Diazinon atau Triklorofon
Ulat Pangkas
( Agrostis ypsilon)
Ulat memotong batang di pangkal
anak benih dan memakan daun.
Triklorfon
Rama-rama Diamond –back
(Plutella xylostella)


Ulat merosakkan daun.
Tamaron Dipel
lBasilus thuringiensis
menggilir tanaman
 Siput dan Slug
Anak benih dan daun.
Metaldihida
Penyakit




Reput lembut
(Erwinia carotovora )
Akar dan batang lembut berair. Pokok layu, reput dan busuk.
Baiki saliran
Menggilir tanaman
Akar Tongkol
(Plasmodiophora brassicae)
Akar bengkak dan bertongkol-tongkol
Cabut pokok, Calomel.
Bintik daun
( Cercospora sp.)
Daun berbintik perang.
Rawat biji benih dengan air panas selama 20 minit  pada suhu 50 darjah Celsius sebelum ditanam.
Reput Daun
(Corticium solani)
Daun reput dalam musim hujan .
Cabut dan buang pokok yang berpenyakit.

MEMUNGUT HASIL DAN PEMASARAN
*      Pokok sawi mula dipetik setelah 28 hari atau 40 hari disemai atau ditanam.
*      Sawi hendaklah dipasarkan secepat yang mungkin kerana ia tidak tahan  lama.
*      Petik sawi pada sebelah petang, susunkan baik-baik  di dalam bekas yang jarang supaya udara dapat beredar. Hantar pada sebelah  malam ke tempat jualan.
MASA KUTIPAN HASIL
27-30 hari selepas menyemai.
HASIL (KG/Ha )
14000-16000 ( Sawi hijau dan sawi putih )
12000-14000 ( Sawi Jepun )
22000-30000( Sawi pahit )
CARA MEMUNGUT
Sayur dipungut dengan memotong pada paras tanah.
MASA MENGUTIP
Pagi dan lewat petang
PENGENDALIAN HASIL
Pemilihan, pembungkusan, penggredan dan pembungkusan
PENYIMPANAN
Suhu 1-3 darjah Celsius dengan kelembapan relatif di antara 90-95% 1-1.5 minggu.


            Pengendalian selepas tuai.
1.      Jangan biarkan sayuran terdedah kepada matahari kerana ia masih menjalani proses pernafasan dan perpeluhan.
  1. Sayur –sayuran tidak boleh ditimbunkan terlalu tinggi kerana akan merosakkan timbunan bawahnya.
  2. Elakkan menimbun dalam lori.Gunakan bakul-bakul.
  3. Persediaan pasaran. Sayuran hendaklah dibersih dan dibasuh daripada kotoran serta dikelaskan mengikut gred. Adalah lebih baik dibungkus dan diikat.
  4. Letakkan di dalam suhu rendah
  5. Sayur-sayuran berlebihan hendaklah diproses atau disimpan untuk mengawal haraga pasaran.

PERMASALAHAN DAN PENYELESAIAN

Dalam usaha untuk menanam sawi, terdapat beberapa permasalahan yang saya hadapi sehingga percubaan sebanyak dua kali juga tidak berhasil, Antara akibatnya adalah ;
  1. Kurang penyiraman air ke atas polibeg sayuran dan tidak konsisten waktunya.
  2. Biji benih yang tidak bernas (penuh) kandungannya serta kerosakkan menyebabkan pertumbuhan terbantut.
  3. Penyediaan tanah yang tidak sekata dari segi nisbah tanah merupakan salah satu puca sayur terbantut.
  4. Tidak merumpai atau meracun bagi memulihkan tanah dan anak benih.
  5. Faktor cuaca yang terlalu panas juga merupakan antara mengapa sawi tidak dapat hidup.
Sebagai penyelesaian pelbagai usaha telah dilakukan seperti penanaman semula, penjagaan biji benih dan penyiraman yang konsisten.


Laporan Langkah Kerja Mingguan.


Minggu
Langkah Kerja
Catatan
1
-Penerangan dari Puan Salina dan En. Fariz tentang kerja yang akan dilaksanakan di ladang.
-Pembahagian kumpulan yang mana terdiri daripada 12 hingga 13 orang di dalam satu kumpulan.
-Proses membersihkan tanah untuk membuat batas jagung.


2
-Membersihkan tapak semaian dengan membuang rumput-rumput yang terdapat di tapak semaian.
-Mengubah polibeg yang sedia ada di tapak semaian ke tempat yang disediakan.
-En. Fariz memberikan 4 keping polibeg setiap sorang.
-Penerangan tentang penggunaan racun serangga yang dibenarkan untuk tanaman sayuran dan buah.




3
-Mendenagar penerangan daripada Puan Salina dan En. Fariz tentang cara-cara memasukkan medium (campuran tanah) ke dalam polibeg. Menggunakan campuran tanah, cocoa-peat dan pasir dalam nisbah 3:2:1.
-Membuat kerja di dalam kumpulan dengan memasukkan campuran tanah tadi ke dalam polibeg.
-Setelah selesai, biji benih sawi hijau putih di tanam di dalam polibeg. Satu polibeg di tanam dengan 10 biji benih sawi, ini bermakna setiap seorang akan mempunyai 40 pokok sawi jika kesemuanya tumbuh dengan elok.
-Polibeg ini ditempatkan di tapak semaian yang disediakan mengikut kumpulan masing-masing.


4
-Pada minngu ini, iaitu pada 16/12/2004  iaitu hari ketujuh benih sawi ditanam.
-Peratus percambahan untuk polibeg pertama adalah - 70%,polibeg kedua – 100%, polIbeg ketiga – 100% dan polibeg keempat – 40%.
-Jumlah percambahan keempat-empat polibeg adalah 77.5%.


5
-Pada minggu ini,23/12/2004 iaitu hari keempat belas sawi ditanam.
-Pada minggu ini peratus pertumbuhan sawi hijau putih telah meningkat 100%.
-Ini kerana percambahan anak benih sawi semakin  bertambah.


6
-Pada minngu ini, 30/12/2004, hari ke dua puluh satu sawi ditanam.
-Peratus percambahan yang tumbuh adalah 100%.


7
-Pada  minggu ini, pokok sawi masih seperti miggu lalu
-Tiada apa-apa perubahan yang saya dapati.


8
-Apa yang saya dapati pada minggu ini ialah, pokok sawi yang ditanam masih tidak ada perubahan.
-Tambahan pula mungkin tumbesarannya terbantut kerana tidak mendapat sumber air yang mencukupi.


9
-Minggu ini, pokok sawi yang ditanam mati kesemuanya. Cuaca yang panas dan tidak mendapat sumber air yang mencukupi merukan faktor utama pokok sawi ini mati.


10
- Proses penanaman semula dilakukan.
- Apabila tanah dikeluarkan dari polibeg, tanah berada dalam keadaan panas. Ini mungkin disebabkan polibeg itu sendiri yang bewarna hitam dan ianya menyerap haba.
-Tujuan pengeluaran tanah dari polibeg adalah untuk menggembur semula sebelum biji benih baru ditanam.




11
-Saya dapati biji benih yang telah ditanam tidak tumbuh, walaupun sudah melebihi 3 hari.
-Ini mungkin disebabkan anak benih yang kurang elok atau mungkin juga disebabkan oleh faktor cuaca yang sangat panas dan saya tidak menyiramnya secara konsisten.


12
-Kesimpulan yang boleh dibuat pada minggu ini ialah, biji benih sawi yang ditanam tidak tumbuh walaupun saya telah membuat penanaman semula.
-Antara sebab utama yang saya dapati adalah kerana faktor cuaca dan kesilapan saya yang kurang memberikan perhatian dari segi penyiraman. Disamping itu, medium campuran untuk menanam sawi juga mungkin terdapat kesilapan kerana saya dan rakan-rakan yang lain membuatnya dalam kuantiti yang banyak sekaligus.




KESIMPULAN


            Proses penanaman sayur sawi merupakan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Pelbagai manfaat yang dapat saya perolehi dari melakukan aktiviti penanaman ini. Antaranya adalah mengajar saya menjadi seorang yang sabar untuk melihat hasil yang telah ditanam dan saya diuji dengan pokok sawi yang telah tumbuh mati kesemuanya. Ini disebabkan oleh kesalahan saya sendiri yang mana kurang memberi perhatian dari segi penyiraman.


            Melalui aktiviti penanaman sawi ini, saya dapat mengetahui tentang cara-cara penyediaan medium yang betul untuk menanam sayuran disamping mengetahui tentang kelebihan menggunakan cocoa-peat. Selain itu, dapat mempelajari teknik-teknik penanaman yang betul melalui Puan Salina, Encik Fariz dan Dr. Yahya. Pemerhatian dan penelitian sendiri juga merupakan intipati dalam usaha melaksanakan hasil sayuran.


            Pengalaman ini amat sukar saya lupakan kerana merupakan kenangan manis sebagai pelajar yang mana dapat mempelajari banyak benda baru dan akhirnya dapat memahami susah payah seorang petani untuk menunggu hasil usaha mereka.
RUJUKAN


1. Ali Hasan Md. Ali, Pengeluaran Tanaman untuk Sekolah Menengah Vokasional
    (1989),Edusystem Sdn.Bhd.


2. John Milton Poehlman (Prof. Agronomi, University of Missouri, Columbia),
    Pembiakan Tanaman Ladang, Jilid 2 (1988), Dewan Bahasa & Pustaka.


Click ads for your tq